9 tips om als zorgverlener van je werk te blijven houden

25 februari 2015

Elke werkdag opnieuw worden wij, zorgverleners, geconfronteerd met de gevolgen van vergaande bezuinigingen in de zorg. We gaan gebukt onder toenemende regeldruk en productiedwang, ons vak wordt steeds verder uitgehold. Het huidige regeringsbeleid dwingt ons bij monde van de zorgverzekeraars te denken en werken in termen van effectiviteit en efficiëntie. Vroeger draaide het om patiënten, om diagnoses en therapieën. Nu is de patiënt een zorgvrager geworden, de chronische patiënt – ik verslik me er bijna in! – een schadelast, en hebben we het, als we niet oppassen, alleen nog maar over DBC’s en zorgverzekeringspakketten. Alsof de zorg alleen nog in euro’s uitgedrukt kan worden! Hoe vaak staan we niet rond het koffieautomaat te mopperen?

En? Helpt het? Waarschijnlijk van de regen in de drup. Daarom hier mijn negen top tips hoe je als zorgverlener van je werk kunt blijven houden.

Sigmund

Tip no 1:
Blijf niet mopperen, zoek je beroepsvereniging op. Samen sta je sterker. Misschien kun je samen een plan bedenken om deze bezuinigingen-tsunami te keren.

Tip no 2:
Maar wacht vooral niet tot je grote broer wat doet. Ook zonder je teamleider, clustermanager, directie of beroepsvereniging, kun je al een verschil maken. Zoals Gandhi ooit zei: wees de verandering die je wil zien in de wereld. Gelukkig mogen wij ons voor nu even beperken tot de werkvloer. En ja, daar maak JIJ het verschil!

Tip no 3:
Doe wat je kunt. En dus niet: doe méér dan je kunt.

Tip No 4:
Waarom ben je ooit de zorg ingegaan? Sta daar eens bij stil. Net als zoveel zorgverleners, ben ik ooit arts geworden om patiënten ‘beter te maken’, te helpen herstellen. Ik geloof in veerkracht, dat de meeste mensen het vermogen hebben om te herstellen van hun ziekte of ellende, of er, ondanks alles, het beste van te maken. Maar daar kunnen ze meestal wel wat hulp bij gebruiken!
Zorg dat die basis goed is. Do what you love, love what you do! Geniet van waar je goed in bent. Dit lijkt een open deur, maar hoeveel zorgverleners laten zich vroeg of laat niet verleiden manager te worden terwijl hun hart eigenlijk bij directe patiëntenzorg ligt?

Tip nummer 5 is een klassieker:
Behandel je cliënt / patiënt zoals jij of je familielid behandeld wilt worden. Misschien is dit wel de belangrijkste tip. Door je patiënten goed te behandelen krijg je namelijk zelf al veel meer plezier in en voldoening van je werk. Het zit hem vaak in kleine dingen. Iemand welkom heten, koffie halen, eens wat extra moeite voor iemand doen.

Tip No 6:
Mij helpt het om patiëntgericht te communiceren. Patiëntgerichte communicatie is niet alleen evidence based efficiënt en effectief (jawel!), maar ook respectvol en empathisch. Ik ben er zelf een veel blijere en (hoop ik!) ook betere dokter van geworden, en daar profiteren mijn patiënten natuurlijk vooral van. Om je op weg te helpen heb ik een app patiëntgerichte communicatie gemaakt: MedCom. Je kunt hem gratis downloaden .

Tip No 7:
Deel eens een welgemeend compliment uit. Aan je patiënt, je aios, je collega, je manager, en vergeet de portier niet die je elke ochtend met een vriendelijke begroeting ontvangt. Misschien heb je zelf ook een compliment verdiend? Wie blij is levert betere zorg.

Tip no 8:
Vergeet vooral de inhoud van je vak niet. Blijf je nascholen, dat geeft je energie & levert goede zorg.

Last but not least, tip no 9:
Blijf lachen, een grap relativeert en kan enorm bevrijdend werken.

Remke van Staveren is psychiater bij diverse instellingen in de ggz en auteur van de boeken ‘Patiëntgericht communiceren Gids voor de medische praktijk’, voor huisartsen en medisch specialisten, en ‘Patiëntgericht communiceren in de ggz’.Daarnaast heeft zij de gratis app MedCom (iOS/Android) gemaakt die zorgprofessionals in 15 seconden helpt zich voor te bereiden op een patiëntgericht gesprek met een patiënt/cliënt.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend