C4C Groningen gaat 20/11 in gesprek met Stadjers

4 november 2015

Iedereen heeft wel een ervaring met of in de zorg. Je werkt er. Je bent er geweest omdat je zomaar van de een op de andere dag ziek werd. Je hebt er afscheid genomen of nieuw leven verwelkomd. Wat je ook brengt naar de zorg, het is de ervaring die je herinnering bepaalt. Wat zijn de gebeurtenissen of ervaringen die voor jou, als medewerker in de zorg, als patiënt of als bezoeker, maar bovenal als mens het verschil hebben gemaakt?

Een hand vasthouden van een patiënt die het moeilijk heeft. Even die collega steunen, die net een moeilijke gebeurtenis heeft meegemaakt. De rode draad is, dat een klein vriendelijk gebaar veel betekent voor jezelf én de ander. Deze gebaren maken, naar jezelf, naar je collega’s en naar patiënten, dat is waar compassie in de zorg over gaat.

Deze simpele gebaren van compassie dragen bij aan minder stress, sneller herstel en een betere gezondheid van patiënten, maar geven ook meer voldoening aan zorgverleners. Compassie in de zorg leidt tot een zorgsysteem waarin iedereen goed gedijt. Vooral door te leren van wat er goed gaat en dát meer te doen, willen we een bezoek aan of werken in een ziekenhuis nog aangenamer maken.

Voor wie? Voor iedereen die vindt, dat zorg vooral mensenwerk is. Voor wie de balans wil hervinden tussen ziel en zakelijkheid. Voor iedereen die werkzaam is in de zorg, of er als patiënt/bezoeker veel komt en dit onderwerp belangrijk vindt en verder wil uitdragen. Voor iedereen die zijn hart (weer) mee wil nemen in zijn werk en voor patiënten die ‘een hart in de zorg’ verdienen.

Wat? Vrijdagavond 20 november van 18:00-20:30u in de Lutherse kerk willen we met mensen die in de zorg werken of er als patiënt/bezoeker veel komen, praten over die ervaring. En vooral over: wat kun jij morgen doen om het verschil te maken? Na een korte lezing over ‘Compassion for Care’, gaan we met elkaar bedenken wat we nu al kunnen gaan doen; klein, tastbaar en vooral voelbaar in de zorg. Kijk voor meer inspiratie op onze Facebook pagina!

Compassion for Care Groningen

‘Compassion for Care’ is een (inter)nationale beweging, die aandacht vraagt voor de balans tussen ziel en zakelijkheid in de gezondheidszorg. Die balans is wellicht te ver doorgeslagen naar controle en efficiency. Meer aandacht voor (zelf)compassie en meer vertrouwen in het vakmanschap van zorgverleners is volgens ons een van de belangrijkste manieren om de menselijke maat terug te vinden. Door die balans te herstellen, kunnen we de zorgsector voor mensen die zorg geven én voor mensen die zorg ontvangen een gezonde en duurzame toekomst geven.

Initiatiefnemers
Compassion for Care Groningen: Wieke Paulusma, Alec Malmberg, Meike Dirkse, Inge Hamming.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend