Compassion for Care ook op podium TEDxMaastricht

17 januari 2011

Meer dan 80% van de mensen consulteert ‘Dokter Google’ voordat ze naar de huisarts gaan. En alleen in Nederland al zijn er meer dan 20.000 weblogs met patiëntervaringen. Patiënten zijn beter geïnformeerd en beter verenigd dan ooit. En daarmee neemt de patiënt steeds meer een rol in zijn eigen behandeling. Maar is de zorgprofessional klaar voor de actieve participatie van patiënten, familie en mantelzorgers? Dat is de centrale vraag van TEDxMaastricht Nurses & Nerds: het eerste TEDx evenement over de zorg. En het antwoord op deze vraag is ‘nee’.

Toekomst van de zorg

Wat hebben we nodig om ervoor de zorgen dat de zorgwereld in pakweg 2025 wél klaar is? Hoe moet de arts anders gaan werken? Kan medische informatie vrij toegankelijk zijn voor iedereen? Waarom is compassie essentieel voor de toekomst van de zorg? Heeft de patiënt zelf ook een verantwoordelijkheid? Bestaat er straks nog verschil tussen de online en offline wereld? Is het onderwijs nog wel goed? Al deze vragen en meer komen aan bod tijdens TEDxMaastricht Nurses & Nerds. Onconventionele denkers en doeners uit de werelden van Techniek, Entertainment, Design, Gezondheidszorg, Wetenschap, Business, en Kunst delen over hun ideeën over de zorg van de toekomst. Onder de sprekers bevinden zich onder meer E‐Patient Dave, Fred Lee, Wolter Mooi, Thomas Power, Luciano Floridi en Frans Hiddema. De 900 stoelen van dit schitterende theater worden gevuld met mensen uit heel Europa; van minister tot receptie‐medewerker.

“TED blinkt sinds 1984 uit in het podium geven aan inspirerende mensen uit de Technology, Entertainment en Design werelden. Ik ben er trots op dat wij vanuit Maastricht hier de hoofdletter ‘H’ van Health aan gaan toevoegen.” Jim Stolze – licentiehouder TEDxAmsterdam en TEDxMaastricht

Ideas worth spreading

TED staat voor Technology Entertainment Design en is in 1984 in de VS begonnen als een platform voor ideeën uit deze drie werelden. Sindsdien is het gegroeid tot een wereldwijd fenomeen waar sprekers als Bill Clinton, Oliver Sacks en Graig Venter het podium deelden. Met de gedachte ‘ideas worth spreading’ is het TEDx programma ontstaan. TEDx staat voor onafhankelijk georganiseerde evenementen waar mensen bij elkaar komen om een TED‐achtige ervaring te delen. Volgens velen staat deelname aan een TED event gelijk aan het bijwonen van de WK‐finale, of een Oscar uitreiking.

“Met de uitdagingen voor de zorg waar we samen voor staan als kostenexplosie, arbeidsmarktproblemen en patiënt‐participatie gun je iedereen ‘a giant pill of inspiration’, opdat oude ideeën opgepakt worden en nieuwe geboren worden.” Lucien Engelen UMC St Radboud – initiator en curator TEDxMaastricht

TEDxMaastricht is een initiatief van het UMC St Radboud. www.tedxmaastricht.com

Trailer TEDxMaastricht : vimeo.com/11921348

TEDxMaastricht op twitter: twitter.com/tedxmaastricht

Mediapartner: Skipr met onder andere de Skipr / TEDxMaastricht community: www.dialoog.skipr.nl/tedxmaastricht

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend