Zelfcompassie Concreet 1: Hand op je hart

9 januari 2017

Listen to the wind,
it talks.
Listen to the silence,
it speaks.
Listen to your heart,
it knows.

Native American proverb

Over  zorg, zelfzorg en zelfcompassie

Op een avond vertelt een oude indiaan zijn kleinzoon bij het kampvuur over de strijd die zich binnenin mensen afspeelt. Hij zegt: ‘Mijn zoon, in ieder van ons woedt een strijd tussen twee wolven. De ene is zwart. Hij is boos, nijdig, afgunstig, doet heel zielig, is gierig, arrogant, heeft zelfmedelijden, voelt zich schuldig en minderwaardig, is haatdragend, hij liegt en bedriegt, is ijdel, kijkt op anderen neer en is egoïstisch. Hij zoekt ruzie met iedereen en vertrouwt niemand. De andere is wit. Hij is blij, tevreden, liefdevol, hoopvol, kalm, nederig, vriendelijk, welwillend, begripvol, gul, eerlijk, heeft mededogen en vertrouwen. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad.’ De kleinzoon denkt er even over na en vraagt: ‘Welke wolf wint de strijd?’ De oude indiaan antwoordt: ‘Diegene die jij voedt, die jij aandacht geeft.’

Ik geloofde dit verhaal. Als ik alleen het goede in mijzelf aandacht geef, word ik een gelukkig en liefdevol mens. En als het niet goed gaat, dan moet ik beter mijn best doen. Dat waar ik niet tevreden over ben negeren. Zoals een Facebookpagina, waar alleen de blije plaatjes en praatjes op staan. Tot ik een andere versie van het indianenverhaal tegenkwam, waarbij het einde compleet verschilt.

De kleinzoon denkt er even over na en vraagt: ‘Welke wolf wint de strijd?’ De oude indiaan antwoordt: ‘Ze winnen allebei, want ik geef ze beide aandacht. Als ik er voor kies alleen de witte wolf aandacht te geven, zal de zwarte wolf op een stil plekje liggen wachten en zijn kans grijpen als ik moe of verzwakt ben. Hij hunkert naar aandacht. Hij zal altijd boos, jaloers, ontevreden en bang zijn en de witte wolf bevechten. Maar als ik de zwarte wolf aandacht geef en erken, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb, is hij tevreden en gelukkig. De zwarte wolf heeft veel kwaliteiten, zoals vasthoudendheid, moed, onverschrokkenheid, wilskracht en een groot strategisch denken. De kwaliteiten van de witte wolf zijn zorgzaamheid, compassie, kracht en het vermogen om te zien wat er in het beste belang van allen is.

De witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je maar één wolf voedt, zal de andere zo’n honger krijgen dat hij onbeheersbaar wordt. Behandel beide tegengestelde krachten respectvol, dan winnen beide en is er vrede.’ Zonder het een is er geen ander, in deze versie kan ik mij beter vinden. Op weg naar betere zelfzorg wil ik ook nieuwsgierig zijn naar mijn zwarte wolf. Kan ik bij mijn zwarte wolf stilstaan wanneer hij spreekt, zonder mijzelf te veroordelen? Oprecht benieuwd zijn: wat zegt hij, waar komt hij vandaan? Welke emotie zit er achter en wat leert die emotie mij? Welke kwaliteit laat hij op dat moment zien? Grappig, ik krijg zin om te gaan spelen met die zwarte wolf!

Ik start met hand op mijn hart een onderzoek naar zelfzorg en zelfcompassie en nodig je van harte uit mee te zoeken de komende 52 weken met elke week een nieuw artikel met tips en oefeningen.

Zelfcompassie concreet:

  1. Hand op je hart
    Leg op momenten dat je jezelf voorbij rent een je hand op je hart en vraag jezelf: hoe is het nu? Neem waar wat er met je gebeurt. Wat bemerk je? Verschuift er iets in je lichaam of op een andere manier? Dit is een oefening in bewust worden waar je je bevindt.
  1. Reflectie
    Hoe zorg jij voor jezelf? Hoe verzorg jij je hart? Wat wil jij onder ogen zien? Wat wil je minder doen? Wat wil je meer doen? Hoe is het nu?
  1. Schrijven
    Maak een persoonlijk welzijnsplan, waarin je opschrijft hoe jij voor je rustsysteem gaat zorgen. Wat doet jou goed? Door het op te schrijven zet je je intenties meer kracht bij om goed voor jezelf te zorgen.
  1. Stilstaan
    – Compassion for others begins with kindness to ourselves. Pema Chödrön
    – To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself. Our own life has to be our message. Thich Nhat Hanh
  1. Lichaam
    Maak een wandeling. Wandelen en openstaan voor jezelf en de omgeving werkt helend. Neem de omgeving direct waar met al je zintuigen, geniet van de onverwachte ontmoetingen met mens, dier, plant, objecten. Elk seizoen heeft zijn verrassingen. Zet je hart open, go with the flow.
  1. Leestips
    – Zelfcompassie van Kristin Neff
    – De weg van Zelfcompassie door David Dewulf
  1. Kijktip
    The RAIN of selfcompassion van Tara Brach, psycholoog en boeddhist, duur: 57 minuten.
    RAIN staat voor:
    Recognize what is going on; herken wat er gebeurt, word je bewust
    Allow the experience to be there, just as it is; sta de ervaring toe er te zijn zonder oordeel
    Investigate inner experience with interest and care; onderzoek nieuwsgierig wat er van binnen gebeurt
    Nourish with selfcompassion.  Koester jezelf, geef jezelf liefdevolle vriendelijkheid.

Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend