Kinderbuik&co: holistische kijk op MDL bij kids

22 augustus 2014

Judith Deckers-Kocken werkt al meer dan twintig jaar als kinderarts en onderzoeker voor maagdarmleverziekten in verschillende ziekenhuizen. In de afgelopen jaren is in Nederland het aantal kinderen met chronische aandoeningen toegenomen tot meer dan een half miljoen. Bovendien hebben 100.000 kinderen functionele (=onverklaarbare) buikklachten. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt ook Deckers-Kocken. Zij is dankbaar dat zij als regulier kinderarts kan werken, maar ziet ook de beperkingen van de visie van de westerse geneeskunde: men zoekt zelden bewust naar de oorzaak van een klacht of symptoom. Daarom heeft ze een vernieuwende, multidisciplinaire, integrale aanpak ontwikkeld, waarbij een kind als eenheid van lichaam, geest en ziel gezien wordt. De rol van voeding als medicijn is in de westerse geneeskunde ook nog sterk onderbelicht; die speelt wel een grote rol in haar visie.

Deze visie is niet alleen van toepassing op kinderen met buikklachten, maar op gezondheid in het algemeen. Judith Deckers-Kocken wil met deze visie en haar boek Kinderbuik, Lekker in je vel door aandacht, ademen en eten bijdragen aan het terugdringen van chronische aandoeningen en erger voorkomen. Het kan kinderen en volwassenen helpen om zich meer bewust te worden van de rol van voeding, beweging en ontspanning voor hun gezondheid. Kinderen kunnen dit  zelf beïnvloeden: met behulp van je eigen aandacht kom je in verbinding met wie je werkelijk bent. En als kinderen al jong leren om te benoemen wat er goed gaat, wat er NU fijn is, betekent dat een groot verschil voor hun kwaliteit van leven. Het ervaren van geluk is zo minder afhankelijk van beperkingen door een ziekte.

Kinderbuik

Het boek Kinderbuik vertelt over haar vernieuwende visie op ziekte en gezondheid. Daarnaast staan er eenvoudige yoga- en ademhalingsoefeningen, gezonde en glutenvrije recepten en prachtige foto’s in het boek. Kinderbuik is bedoeld voor kinderen, ouders, verzorgers en iedereen die beroepsmatig met kinderen te maken heeft.

Judith Deckers-Kocken is ambassadeur van Compassion for Care.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend