Leren van missers

10 juni 2014

‘Is er een voorval in je carrière als arts waarbij er iets bijna mis ging? Of helemaal? ‘ Deze vraag stond op het programma in de intervisiegroep met huisartsen die ik begeleid. ‘Een spannende avond’, vinden de deelnemers vooraf, want hoe zullen de collega’s op hun missers reageren?

De verhalen variëren. Van het aanklikken van een verkeerd geneesmiddel in de computer, met pijnlijk ongemak voor de patiënt als gevolg, tot een gemiste diagnose met dodelijke afloop. Geen enkele misser is hetzelfde, al blijkt het achteraf altijd om een ongelukkige samenloop van omstandigheden te gaan. Met overeenkomstige oorzaken als: gehaast reageren, geen tijd hebben, een misverstand in de samenwerking met een collega, vermoeid zijn. En toch is het de kunst om van elke misser te leren. Over je eigen functioneren.

Want hoe ga je als dokter met je feilbaarheid om? Hoe communiceer je over een fout met de patiënt en zijn familie? Deel je het voorval met je directe collega’s en is dat steunend of juist niet? En dichterbij jezelf: waar heb je misschien nog nachten wakker van gelegen, wat raakte je ten diepste, wat zorgde voor een gevoel van schuld en schaamte? Niet te vergeten: hoe kwam je daar uiteindelijk doorheen en leerde je ermee leven? En hoe hervond je je vertrouwen in soortgelijke werksituaties?

Aan het eind van deze intervisiebijeenkomst is helder dat elke dokter zo z’n eigen ‘horrorverhalen’ heeft, waar hij nog lang over kan blijven malen: ‘Ik heb mezelf vergeven maar vergeten zal ik deze verhalen vermoedelijk nooit’.

Gek genoeg is er vanavond ook regelmatig gelachen. Van opluchting en (h)erkenning dat fouten maken menselijk is en ook bij het werk van huisartsen helaas niet is uit te sluiten. Door deze verhalen te delen, kan een veilige, steunende en lerende cultuur ontstaan voor dokters, waar ook patiënten beter van worden. Al vergt het natuurlijk wel wat moed om fouten openlijk te bespreken.

In Dit nooit meer komen verschillende artsen aan het woord over een incident in hun carrière.

Dit blog is eerder verschenen op Mednet

 Over Angèle van de Ven

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend