Met ZIN aan ’t werk (1): deel successen

12 november 2014

‘Als we ziektes willen voorkomen, moeten we kijken naar de mensen die niet ziek worden’ las ik in Medisch Contact over het Resilience Project waarin wetenschappers willen ontdekken wat ervoor zorgt dat sommige mensen – tegen de verwachting in – gezond blijven. In de hoop zo nieuwe inzichten op te sporen waarmee anderen (met soortgelijke gezondheidsrisico’s) hun voordeel kunnen doen.

Meer doen wat wél werkt

Een prachtig voorbeeld van ‘omdenken’, waarbij je op een andere manier naar dezelfde werkelijkheid kijkt. Een werkwijze die ik met artsen regelmatig toepas in nascholingen over plezier en voldoening in het werk. Natuurlijk kun je (blijven) nagaan welke factoren van invloed zijn op stress en burn-out bij artsen, zoals recent nog in de Mednet-peiling over praktijkvoering. Maar waarom zou je niet focussen op de momenten dat je juist wél plezier en voldoening in je werk ervaart? En vervolgens minutieus ontleden hoe dat eigenlijk komt. De vraag is dan dus: wat doen (of laten) dokters op die momenten? Welk gedrag zetten ze in, gebruiken ze (on)bewust versterkende strategieën, zeggen ze specifieke dingen tegen zichzelf, hun patiënten of collega’s? Als je inzicht hebt in wat jouw arbeidstevredenheid positief beïnvloedt, kun je de gebruikte strategie vaker toepassen. En wanneer je jouw succesformule deelt met collega’s, kunnen zij er hun voordeel mee doen. Zoals: ‘Die ene gedenkwaardige patiënt waar ik de palliatieve zorg zo goed heb kunnen begeleiden, omdat we met ons hele team op de hoogte waren en ik nauw contact onderhield met de familie van de patiënt. Ik heb ze mijn mobiele nummer gegeven en laten weten dat ze me ook ’s avonds en in het weekend konden bellen.’

Nooit goed genoeg?

Ik vraag dan of zij ook trots zijn op die prestatie. Weet je wat ik vaak als antwoord krijg op deze vraag? ‘Trots? Maar dat hoort toch gewoon bij m’n werk?!’ Begrijpelijk. In de basis ben je als arts opgeleid om te kijken naar wat niet goed is, wat afwijkt, naar wat je beter kunt maken. Nastrevenswaardig waar het gaat om patiëntenzorg en de inhoud van je vak, maar als je het gaat toepassen op je eigen functioneren kan gemakkelijk het gevoel ontstaan dat je nooit goed genoeg bent, dat je nooit genoeg doet. Immers: hoe hard je ook werkt, het kan altijd beter. Dat lijkt me op de lange termijn het ultieme recept voor stress en burn-out. Juist door ook successen in het werk te delen, kun je dagelijks, wekelijks, maandelijks ervaren wat jou plezier en voldoening geeft.

Stilstaan bij wat goed gaat

Probeer ’t eens uit. Vraag jezelf aan het eind van deze werkdag: ‘Wat ging vandaag heel goed, waar ben ik trots op? En: hoe heb ik dat voor elkaar gekregen?’ Of stel dezelfde vragen in het eerstvolgende teamoverleg aan je collega’s. Wie weet komen jullie samen verrassende succesverhalen op het spoor. Zoals de huisarts die breed lachend vertelde: ‘De dissociatie van m’n collega, dat is het grootste succes in mijn loopbaan … dat had ik veel eerder moeten doen!’ Waarop het hele team zich afvroeg: ‘Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?!’

Ik ben heel benieuwd naar jouw werk-successen en nodig je graag uit ze te delen op de Linked-In groep van Compassion for Care, waar dit blog gepost is.

Over Angèle van de Ven

Middagsymposium ‘Zin in huisartsenzorg’

Bent u huisarts? Dan bent u op vrijdag 30 januari 2015 vanf 14.30 uur van harte welkom op het Middagsymposium ‘Zin in huisartsenzorg’ in Delfgauw (bij Delft). Het is geaccrediteerd met 3 punten. Werken met plezier en voldoening als huisarts is de leidraad voor dit gevarieerde programma met inspirerende sprekers, de mogelijkheid boeiende workshops (o.a. door Salmaan Sana van Compassion for Care)te volgen en natuurlijk zoveel mogelijk collega’s met ZIN (opnieuw) te ontmoeten. Aansluitend is er een borrel tussen 18.00 en 19.00 uur. Download hier de flyer.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend