Ontspannen? Maak een mix van rust, inspanning en creativiteit

26 april 2021

Welke associatie je ook hebt met ontspanning, grote kans dat je er nog nooit bij stil hebt gestaan dat je variatie aan kan brengen in je manier van ontspannen. Je hoofd en je lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En voor échte ontspanning wil je eigenlijk dat zowel je hoofd als je lichaam aan bod komen. Zoek het in een combinatie van rust, inspanning en creativiteit.

Wat is jouw associatie met het woord ontspanning? De een denkt misschien aan een boek lezen, de ander aan intensief sporten, weer een ander aan lekker in een warm bad liggen. Ontspanning is letterlijk het tegenovergestelde van spanning. Het werkwoord ‘ont-spannen’ betekent dan ook het weg laten vloeien van spanning. Maar soms brengt je favoriete activiteit niet de ontspanning die je wenst. Je kunt dan kijken naar jouw ontspanningsmix. Is die in balans? 

Er zijn drie vormen van ontspanning:

Rust (mindfulness, in bad gaan, rustige yoga, lezen, een dutje, kwalitatief wandelen, mijmeren, genieten van kunst etc.) heb je nodig als tegenwicht voor de inspanning die je op een dag levert. Alle inspanning wordt door je lichaam als stress ervaren. De ruststand zorgt ervoor dat je lichaam zich kan herstellen. En vergeet daarbij niet het belang van een goede nachtrust. Dat is de basis voor je belastbaarheid gedurende de dag.

Inspanning (sporten, een duik in natuurwater, stevig wandelen, klussen, etc.) is een manier om je hoofd leeg te maken en je enorm bewust te zijn van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je spieren stevig blijven, je longinhoud op peil blijft, het geeft een positieve impuls aan je hersenen en je algehele gezondheid. Het kan helpen je mentale veerkracht op peil te houden en je humeur te verbeteren. Belangrijk is wel dat je een activiteit kiest die je leuk vindt, want als het ‘een moetje’ wordt, kost het je juist energie. En ook als je chronisch overbelast bent, is inspanning wellicht niet handig, omdat het je lijf juist extra belast.

Creativiteit (handwerken, koken, muziek maken, fotografie, schilderen, schrijven etc.) is een manier om helemaal uit je hoofd te komen. Als je tenminste een beetje los kunt laten dat het resultaat belangrijker is dan het proces. Dus je innerlijke criticus mag even de kast in. Bij iets creëren kan je ervaren dat je in een flow terecht komt. Dat kan veel energie geven. En je stimuleert delen in je brein die je ook in je dagelijkse leven van pas kunnen komen: creatief denken kun je trainen.

Idealiter geef je alle drie vormen van ontspanning een plek in je leven. Soms kun je het een met het ander combineren, zoals meditatief hardlopen of schilderen. Zoek wat bij jou past en waarvan jij echt oplaadt.

Auteur: Marlies Verhoeff

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend