Publieksdebat Moet alles wat kan?

6 september 2013

Compassion for Care beveel van harte aan: het publieksdebat ‘Moet alles wat kan?’, op maandagavond 23 september in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam. Onderwerp van dit debat is de vraag hoe we kunnen voorkomen dat  patiënten te lang en/of onnodig behandeld worden.

Onder leiding van Inge Diepman discussiëren deskundigen, ervaringsdeskundigen en het publiek deze avond over (de zoektocht naar) passende zorg in de laatste levensfase. Soms wordt er bij ouderen/patiënten in de laatste levensfase nog weer extra onderzoek gedaan of een behandeling gestart, terwijl ook duidelijk is dat het einde van het leven in zicht is. Het lijkt er dan op dat arts en patiënt beiden ‘vergeten’ dat het soms beter is om niet meer te behandelen.

De artsenfederatie KNMG, ZonMw en de Centrale Bibliotheek Amsterdam (OBA) organiseren dit debat samen in het Theater van ’t Woord in Amsterdam. Er liggen veel interessante vragen: Wat gebeurt er toch in dat directe contact tussen dokter en patiënt? En wat gebeurt er niet? Kunnen alleen superdokters en superpatiënten hier iets aan doen? Hoe kunnen patiënten met hun dokter afspreken welke behandeling ze níet meer willen? Wat kan/moet de dokter hiervoor doen?

De discussie vindt plaats onder leiding van Inge Diepman, met onder anderen:

  • Marcel Levi (voorzitter Raad van Bestuur AMC)
  • Mariska Koster (medisch adviseur Achmea, longarts)
  • Frank Bosch (internist ziekenhuis Rijnstate; voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging)
  • Jaap Schuurmans (huisarts in Groesbeek)
  • Gerrit van der Wal (voormalig inspecteur-generaal Inspectie voor de Gezondheidszorg; voorzitter KNMG-stuurgroep Passende zorg in de laatste levensfase).

Ook ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal. De zaal wordt nadrukkelijk uitgenodigd mee te doen.

Prof. Van der Wal presenteert aan het begin van de avond de eerste resultaten van een onderzoek naar de ervaringen van patiënten, naasten en professionals met de zorg in de laatste levensfase.

U kunt nu al kaarten bestellen! 

Kaartverkoop online via www.oba.nl/activiteit/publieksdebat of aan de balie in de hal van de Centrale Bibliotheek.

Datum: maandag 23 september, 20.00-22.00 uur.

Toegang: € 10,00. Met OBA-pas of Stadspas € 5,00.

Plaats: Theater van ’t Woord, op de 7e verdieping van de Centrale Bibliotheek, Oosterdokskade 143, Amsterdam.

 

 

Meer informatie vindt u ook op www.zonmw.nl/moetalleswatkan.

 

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend