Ritme van het leven

10 februari 2015

Mensen die gezond zijn, hebben duizend wensen. Mensen die ziek zijn, hebben er slechts één. Sinds ik vorig jaar zomer aan den lijve een hernia heb ervaren, weet ik één ding heel zeker: gezond zijn is alles! Nu ik weer op de been ben zonder stekende pijn, voel ik me erg gelukkig. En dat is raar, objectief gezien.

Eigenlijk sta ik er nu slechter voor dan vorig jaar, want toen deed ik alles ‘gewoon’, dat wil zeggen: veel makkelijker dan nu. Maar die onbezonnenheid leidde toen niet tot meer geluk. In elk geval niet bewust ervaren geluk.

Nu beweeg en zit en loop en fiets en luier ik heel bewust en geconcentreerd. Goed letten op mijn houding (altijd al een zwak punt) en blij zijn met elke extra stap die ik zet, dat is de uitdaging. “Wees blij dat je kan bewegen”, zei een strenge gymjuf al eens tegen mij.

In ‘Alchemie van het geluk. Mystiek en het leven van alledag’ van de Indiase wijsgeer en mysticus Hazrat Inayat Khan (1882-1927) lees ik de passage: “Onze voortdurende klachten over alles en nog wat worden veroorzaakt doordat wij niet in harmonie zijn met de verschillende omstandigheden die wij het hoofd moeten bieden.”

Als mens word je al gauw een notoire klager als je je focust op al die dingen die er niet zijn, die er hadden kunnen zijn, die je anders had gewild. En al dit geklaag levert veel gedoe en onvrede op. Wie echter volgens de wijsgeer: “Vrede sluit met de omstandigheden, één wordt met het ritme van het leven”, creëert ruimte. Voor geluk.

Welmoed van der Goot

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend