Thema-avond 13 mei: Beroeps(z)eer

15 april 2014

U bent van harte uitgenodigd op dinsdagavond 13 mei de thema-avond Beroeps(z)eer bij te wonen, over de persoonlijke impact van medische incidenten op de zorgprofessional. Deze avond is een samenwerking van Vereniging VVAA en Compassion for Care.

Veel zorgprofessionals maken op enig moment in hun werkzame leven een medisch incident mee. De impact daarvan kan groot zijn. Toch wordt hier nog maar weinig met elkaar over gesproken. Deze thema-avond met een indringend optreden en boeiende lezingen biedt kennis, inzicht en ruimte voor dialoog.

Programma

18:30 uur – inloop

19.00 uur – optreden ‘Dag en nacht’ door theatergroep Plezant

Plezant is een eigenzinnig en uniek gezelschap dat indrukwekkende voorstellingen maakt voor onder andere zorgprofessionals. In ‘Dag & Nacht’ volgt u de vaatchirurg die onverwachts een uur tijd heeft voor bezinning. Zijn noodkreet werpt licht op de flinterdunne scheidslijn tussen dag en nacht, tussen succes en falen, het willen vertellen maar het niet durven, de noodzaak van feedback en de angst voor imagoschade. Hoe ver moet het komen voordat hij, zijn team van verpleegkundigen, artsen én directie beseffen waar de essentie van hun probleem ligt? En is er wel een probleem of een irreële verwachting?

20.00 uur – dialoog / interactie

20.30 uur – pauze

21.00 uur – Dr. Kris Vanhaecht

“Leed van artsen en verpleegkundigen naar aanleiding van complicaties taboe” – Kris Vanhaecht, senior onderzoeker KU Leuven en fellow CBO Utrecht, leidt in samenwerking met o.a. het Amerikaanse Institute for Healthcare Improvement (IHI) een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met het thema second victim. Hij presenteert de cijfers, de wetenschappelijke achtergrond en de gevolgen van medische incidenten op zorgverleners.

21.30 uur – Dr. Gerda Zeeman: “Hoe te handelen als het misgaat…”

Gerda Zeeman, gynaecoloog en coach praat over het belang van openheid na een incident ten opzichte van patiënt en familie, maar ook tussen betrokken teamleden onderling. Voor welke dilemma’s komen zorgprofessionals te staan? Zij geeft praktische tips en aanbevelingen en illustreert deze aan de hand van persoonlijke ervaringen. Lees het interview hierover met haar in Arts & Auto, maart 2014.

.

.

22.00 uur – borrel

Kosten

Gratis voor VvAA leden, (para)medici en (para)medische studenten. Niet-medici betalen € 50,-.

Aanmelden

Schrijf je nu direct in op de website van de VVAA!

Download de flyer

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend