Van Hard naar Zacht werken, zo doe je dat.

28 juni 2021

Heb jij dat nou ook, dat je geregeld weer in je eigen valkuilen stapt…? Heel optimistisch dacht ik nadat mijn tweede boek Veerkracht voor vrouwelijke artsen was uitgekomen dat ik weer zeeën van tijd zou hebben om weer heel veel interessante boeken te lezen, te wandelen, te sporten en ondanks Covid voorzichtig weer met mensen af te spreken. Ik voelde me ontspannen en verheugde me op al die leuke dingen.

De afgelopen weken was ik dat gevoel kwijt. Het was heel druk met het voorbereiden en geven van trainingen, workshops en lezingen. Ik was bezig met het bouwen van 2 websites. En het dagelijkse werk, het coachen en begeleiden van een aantal vrouwelijke artsen, ging natuurlijk ook gewoon door.

Ik ging steeds harder werken: ik ging langer door op een dag en deed ook dingen in het weekend. Ik nam geen pauzes meer. Ik voelde me opgejaagd en had minder plezier.

Herken jij dat? Dat als het druk is, dat je steeds meer probeert te doen in minder tijd. Dat je maar doorgaat. Dat je blij bent dat het weer vakantie is (hoewel, daar moet ook altijd weer van alles voor geregeld worden…)?

Gelukkig heb ik een supervisor met wie ik dit soort dingen bespreek. Ze moest wel lachen dat ik mijn eigen methodes blijkbaar niet altijd op mezelf toepas. Ze stelde me ook vragen:

Wat maakt dat je zo hard werkt? Wat wil je daarmee bereiken?

Tja, ik wil het graag goed doen. Ik neem me soms teveel tegelijk op de hals, want ik wil geen ‘nee’ zeggen. En het is allemaal zo leuk om te doen!

Ook al voelt het vaak niet zo: dat harde werken is een keuze. Niemand dwingt je om het te doen. Je doet het zelf. Het kan dus ook anders.

Wat is zacht werken? De schrijfster van het boek omschrijft het zo: ‘Zacht werken is op een ontspannen manier je talent inzetten om je werk te doen en zo waarde te leveren voor de mensen om je heen (en de wereld)’. Je bent dus veel gerichter bezig en bereikt veel meer wat je wilt.

Je kunt ook zacht werken.

Zacht werken betekent niet dat je de helft van de tijd zit te niksen. Zacht werken houdt in dat je juist meer initiatief neemt. Dat je je niet laat overspoelen door wat je allemaal ‘moet’, maar zelf bedenkt wat een goede manier is om je tijd in te delen en je energie te gebruiken. Dat doe je zo:

1. Doe één ding tegelijk.

Het lijkt efficiënt om meer dingen tegelijk te doen, maar dat is het helemaal niet. Neurowetenschappers hebben inmiddels aangetoond dat multitasken niet bestaat, maar dat je dan aan het serieel mono-tasken bent wat heel veel tijd, energie en aandacht kost. Het is veel beter om met volle aandacht een taak te doen en af te maken en dan pas naar de volgende te gaan.

2. Wees je bewust van je energie.

We zijn zo gewend om maar door te gaan, dat we het helemaal niet meer voelen als we gespannen zijn of weinig energie hebben ( of pas ’s avonds als je even op de bank zit). Neem af en toe een moment om je bewust te worden: hoe voel ik me nu? Moet ik even opladen of kan ik zonder probleem aan de volgende taak beginnen?

3. Leef nu.

Denk niet: als ik maar eenmaal dat project af heb, wordt het wel rustiger. Of als de kinderen wat groter zijn, dan krijg ik meer ruimte voor mezelf. Geniet van wat je nu hebt. Maak nu tijd en ruimte voor wat je het allerbelangrijkst vindt in je leven. Vaak is dat niet je werk 😉

4. Wees mild en vriendelijk voor jezelf.

Behandel jezelf als je beste vriendin. Wat zou je tegen haar zeggen als zij in dezelfde situatie zat? Mild en vriendelijk voor jezelf zijn betekent absoluut niet dat je lui, egoïstisch of een softie wordt. Integendeel: met zelfcompassie bereik je veel meer dan met zelfkritiek. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. (Wil je hier meer over weten? Lees dan het boek ‘Zelfcompassie’ van psychologe en onderzoekster Kristin Neff)

5. Doe het niet alleen.

Vraag hulp aan een collega, partner, vriend of vriendin.

Ik voelde me een stuk beter toen ik mijn verhaal had gedeeld met mijn supervisor. Ook al voelde het suf dat ik zelf ook niet altijd kan wat ik anderen leer, het hielp wel om er samen bij stil te staan, vragen te stellen en tips te krijgen.

Auteur: Marga Gooren

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend