Wat is jouw APGAR-score?

11 maart 2021

Het is al bijna een jaar geleden dat Covid-19 ook ons land in kwam en we zijn er voorlopig nog wel even zoet mee.

Het is belangrijk als zorgverlener om ook goed voor jezelf te zorgen en af en toe even stil te staan bij hoe het met je gaat. Maar hoe pak je dat nou slim aan? Het kan helpen om een ‘format’ te hebben om in te checken bij jezelf.

Deze APGAR-score is een handige tool. We kennen de Apgar-score als een test om snel het welzijn van een pasgeboren baby te kunnen vaststellen. Maar je kunt hem ook voor jezelf gebruiken!

De letters van APGAR staan dan voor:

A= Attitude: Wat is je houding ten opzichte van jezelf? Ben je kritisch op je gedachten, je handelen, je werk als zorgverlener of als ouder? Of ben je vriendelijk en mild ten aanzien van je menselijke kanten?

P= Priorities: Hoe is het met je prioriteiten? Besteed je voldoende tijd aan datgene wat je het meest belangrijk vindt, wat goed voor jou is? Of verlies je dat in de waan van de dag uit het oog?

G= Growth: Heb je tijd en aandacht gehad voor je persoonlijke groei, in welke vorm dan ook? Of ben je vooral met de zorg voor andere mensen bezig geweest?

A= Assistance: Is het je gelukt om hulp te vragen als en waar dat nodig was? Thuis of op het werk? Of heb je in je eentje geworsteld en zoveel mogelijk alles zelf proberen op te lossen?

R= Relationships: Hoe is je relatie met de mensen die je het meest na staan? Je partner, je kinderen, familieleden, vrienden? Heb je samen leuke dingen gedaan? Goede gesprekken gevoerd?  Echt de tijd voor elkaar genomen? Of is dat een beetje in het slop geraakt?

Je score kun je in deze tabel bepalen.

De uitslag

Score 9-10: uitmuntend welzijn.

Score 6-8: er is sprake van enige stress en disbalans. Je puntenverdeling geeft je aanwijzingen met welk onderdeel je aan de slag kunt gaan.

Score 5 of lager: je functioneert op een lager dan gewenst niveau. Het is tijd om actie te nemen en beter voor jezelf te gaan zorgen! Vraag hulp als dat nodig is: bij familie, vrienden, collega’s of bij een professional.

Auteur: Marga Gooren

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend