Zelfcompassie Concreet 2: Hartkwaliteiten

23 januari 2017

Wellicht zijn alle draken in ons leven wel prinsessen, die wachten totdat wij eindelijk, liefdevol en moedig, in actie schieten.
Misschien is dat waar we bang voor zijn in diepste wezen hulpeloos en heeft het onze liefde nodig. –
Rainer Maria Rilke

De angst niet goed genoeg te zijn, schaamte, jezelf veroordelen, sommigen herkennen het, anderen totaal niet. De Dalai Lama moest worden uitgelegd dat er mensen bestaan die lelijke dingen tegen zichzelf zeggen. Ik ben er daar een van. Op 1 januari deed ik de belofte aan mijzelf om dit jaar meer aandacht te geven aan de ‘zelfzinnen’ die ik nooit tegen anderen zou willen zeggen. Met meer warme gevoelens voor mezelf heb ik meer energie om uit te kunnen delen, is de gedachte. Mijn strategie is meer introspectie en nieuwsgierigheid. Een wandeling, een meditatie, een stil moment van overdenken. Reflecterend zie ik hoe ik mijzelf afrem. Het initiatief ‘Hand op je hart’ was er bijna niet gekomen door de gedachte: ‘Wie denk je dat je bent?’ Kampioen in mezelf naar beneden halen. Dit is een instinctieve reactie vanuit het reptielenbrein, lees ik ergens. Toe maar. Door een ander deel van het brein meer te ontwikkelen, het zorgsysteem, kunnen we ons beschermen tegen instinctieve reacties die ons niet helpen.

In zijn prachtige boek ‘De weg van zelfcompassie – Van kwetsbaarheid naar veerkracht’ schrijft David Dewulf over kwaliteiten die ons hart beschermen als we het aandurven oprecht te kijken naar onze emotionele reactiepatronen. Kwaliteiten die we kunnen ontwikkelen en daarmee onze veerkracht versterken. De acht kwaliteiten zijn liefdevolle vriendelijkheid, compassie, gedeelde vreugde, dankbaarheid, optimisme, gelijkmoedigheid, waardegericht leven en vergeving.

Kijkend naar die hartkwaliteiten zie ik er een paar waarmee ik wel bekend ben, zoals dankbaarheid en gedeelde vreugde. Die hulpbronnen heb ik al tot mijn beschikking. Zelfvergeving, zelfcompassie en liefdevolle vriendelijkheid heb ik minder aandacht gegeven en hard nodig. Om mijn draken in prinsessen te laten veranderen. Wordt vervolgd.

Zelfcompassie Concreet

  1. Hoe oordeel jij meestal over jezelf? Herken je het gevoel dat je niet goed genoeg bent of zelfs waardeloos? Welke hartkwaliteiten herken je bij jezelf? Welke hartkwaliteiten kun je al als hulpbron aanroepen en welke wil je meer ontwikkelen? Welk besluit neem je of welke belofte doe jij aan jezelf?
  2. Vragen van Byron Katie uit The Work helpen mij op momenten van zelfveroordeling. ‘Is het waar? Wie zou je zijn zonder die gedachte?’ Wat leveren deze vragen jou op? Op de site kun je gratis een Nederlands boekje over The Work downloaden.
  3. Liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf ontwikkelen. Gun jezelf elke dag een 3 minuten pauze met de meditatie ‘liefdevolle vriendelijkheid’. Al het andere kan wachten. Beluister: liefdevolle vriendelijkheid. Bron van inspiratie: David Dewulf, De weg van zelfcompassie.
  4. Leestip: Liedevolle vriendelijkheid van Sharon Salzberg
  5. Kijktip: Maitri, vriendschap met jezelf sluiten, door Pema Chödrön
  6. Dagelijkse dosis inspiratie: Kijk op Twitter @handopjehart en de Facebookpagina Hand op je hart voor meer inspiratie.

Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend