Zelfcompassie Concreet 6: Tone of voice

7 juli 2017

C’est le ton qui fait la musique

Kristin Neff schrijf in haar boek Zelfcompassie over het gesprek dat we met onszelf voeren. Die innerlijke stem die zegt dat iets niet goed genoeg is, dat je jezelf teleurstelt en doe dom je dit weer hebt aangepakt. Heel vermoeiend. Het is niet alleen de inhoud die interessant is om goed naar te luisteren, maar ook de toon waarop we dit gesprek met onszelf voeren.

Op het Nursing-congres ‘Zorgprofessionals in balans’ deed Theo Niessen voor hoe prachtig hij met zichzelf spreekt als er iets vervelends gebeurt. Hij zegt met zacht troostrijk Brabants accent: Goh… en Ach Theokie. Verder niets. Van het papier laat de toon zich moeilijk lezen, maar neem van mij aan dat die uitermate teder en liefdevol is. Neff biedt ook hulp als we dit zelf willen uitproberen: kies een toon die je gebruikt wanneer je beste vriendin of vriend iets naars zou overkomen. Die scheld je niet scherp uit of geef je met de zweep, maar spreek je zacht en teder aan. Waarom kiezen we die toon niet vaker voor onszelf? En laten we met Theo ons beperken tot een Goh en een liefdevolle koosnaam. Goh…. Ach Ireentje….. Een kleine verschuiving en een wereld van verschil!

Zelfcompassie Concreet

  1. Experiment. Stel je een vriend of vriendin voor die onvoorwaardelijk van je houdt en je accepteert zoals je bent. Deze persoon is wijs, kent de beperkingen van het menszijn en is vriendelijk en begripvol tegenover jou. Deze vriend(in) heeft in het verleden net zulke ervaringen gehad als jij. Wat zou deze vriend(in) tegen jou zeggen over dat onderwerp dat jou leed of verdriet bezorgt? Hoe zou degene dat tegen jou zeggen, op welke toon en welke woordkeus? Je kan deze oefening ook schriftelijk doen en vanuit het perspectief van de onvoorwaardelijke vriend(in) een brief aan jezelf schrijven. Bron: Kristin Neff, Zelfcompassie.
  2. Reflectie. Muziek is een instrument dat kan helpen om met onszelf in contact te komen. Muziek die troost, die oplaadt, die laat dansen en springen, die je blij maakt of een herinnering bij je oproept. Welke muziek komt bij jou binnen en betekent iets voor jou? Waar kun jij je jezelf bij voelen? Gun je jezelf tijd om naar fijne muziek te luisteren en nieuwe muziek te ontdekken? Of lekker los te gaan, te dansen en te swingen?
  3. Intentie. Neem een klein stapje op het pad van zelfcompassie door ’s ochtends een intentie uit te spreken. Wat wil je voor vandaag? Hoe je je dag begint beïnvloed de rest van de dag. Bijvoorbeeld: vandaag praat ik op vriendelijke toon met mijzelf, vandaag neem ik mijn gedachten niet zo serieus, vandaag zorg ik goed voor mijzelf. Met welke intentie begin jij vandaag je dag?
  4. Leestip: Harthorend, luisteren voor professionals van Harry van der Pol. “Je maakt pas echt contact, als je luistert met de intentie om te geven.”
  5. Tip: op 6 september 2017is er een bijzondere meetup in Breda van het Narrative Healthcare Network met Lucas Dols: Hoe zou muziek gebruikt kunnen worden als instrument voor verbinding en betere communicatie binnen de gezondheidszorg? Meld je aan en ervaar het.

Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend