AIOS Ouderengeneeskunde aan de slag met zin, zen en zelfzorg

27 juli 2017

Hoe je met aandacht voor je waarden en voor voldoende rust en zelfzorg weer in contact kunt komen met je intrinsieke motivatie om in de zorg te werken. Dat is in het kort het doel van de Compassion for Care workshop ‘Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg’.

Zin: waarom heb je dit beroep gekozen
Onlangs reisden teamleden Marga Gooren en Marlies Verhoeff naar het Noorden om daar aan een groep enthousiaste artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde de workshop ‘Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg’ te geven. De middag werd gestart met een ‘Over de streep’-oefening, waarbij Marga aan de hand van vragen de groep ‘over de streep’ liet stappen als ze bijvoorbeeld ‘nog precies wisten waarom ze arts zijn geworden’. Langzaam kwam het enthousiasme op gang en werden er ervaringen gedeeld, waarbij sommigen, geïnspireerd door de verhalen van anderen, opeens zichzelf toch aan de andere kant van de streep vonden. De verschillende ervaringen bleken veel overeenkomsten te hebben. Belangrijke thema’s waren ‘liefdevol’, ‘meelevend’, gewoon ‘erbij’ of met anderen zijn. En ook ‘lachen’ en ‘enthousiasme’ bleken belangrijke waardes voor deze dokters. Hierbij bleek dat “praten over energieke dingen energie geeft”!

Zin: welke waarden zijn belangrijk
Maar hoe bouw je deze belangrijke thema’s en waardes duurzaam in? Of eigenlijk, hoe vindt je deze weer terug in je werk, waar je op tien plaatsen tegelijkertijd moet zijn en je ook nog talloze brieven moet schrijven? Marga besprak hierbij de uitgangspunten van compassie. Voor de patiënt, die collega, maar ook voor jezelf.  Om aan te voelen waar aandacht en tijd nodig is, is het handig als jouw aandacht ook bij dat moment is. Door middel van een aantal oefeningen maakte de groep kennis met een manier om tot rust en in het moment te komen. Hoewel dit niet voor iedere deelnemer de manier bleek, leek iedereen enthousiast om op zoek te gaan naar een passende wijze om de focus weer op de belangrijke waardes te leggen, in plaats van alleen maar op wat ‘moet’.

Zelfzorg: wat geeft energie of rust
De verschillende persoonlijkheden in de groep zorgden er ook voor dat iedereen andere aandachtspunten identificeerde bij het thema zelfzorg. Voor de een was het de combinatie van werk met vrije tijd, voor de ander juist de combinatie van werk met het gezin en partner of juist de tijd voor jezelf nemen tijdens het werk. Met een aantal oefeningen en het delen van ideeën kwam iedereen uiteindelijk tot minimaal één inzicht om mee naar huis en het werk te nemen. Bijvoorbeeld aardiger zijn voor jezelf of focussen op wat er vandaag ‘leuk’ was, of gewoon de tijd nemen voor die wandeling in de middagpauze. Of misschien wel een van de belangrijkste als je het over compassie hebt: “goed voor jezelf zorgen is een voorwaarde om goed voor anderen te kunnen zorgen”.

Marlies Verhoeff, kernteamlid

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend