Compassie Concreet 2: Begroeten

12 maart 2012

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten, je moet jezelf in de ander durven zien, zonder in die ander te verdwijnen. – Stef Bos

Het eerste contact dat we met patiënten hebben is vaak de begroeting. Maar in een begroeting ontstaat niet altijd contact met elkaar. Contact maken is de eerste stap bij het opgang brengen van verdere communicatie, een gouden kans dus! Sta eens stil bij de onderdelen van de begroeting:

  1. De afstand tussen jou en je patiënt op het moment van begroeting: blijf je zitten achter een bureau met een computerscherm tussen jou en je patiënt in of sta je op en loop je naar hem*) toe?
  2. Je lichaamshouding: draai je je lichaam open naar je patiënt, sta je rechtop of zit je met afgezakte schouders?
  3. Handen schudden: geef je een ferme hand of een paar vingers?
  4. Aankijken: kijk je je patiënt vriendelijk aan? Zak je bij kleine kinderen tot ooghoogte?
  5. Namen noemen: noem je duidelijk je naam en noem je de ander bij naam? Zeg je u of jij? Wanneer kies je u en waarom?
  6. Je toon: gebruik je een vriendelijke toon om de ander op zijn gemak te stellen of hou je je hier niet zo mee bezig?

De begroeting is een kans om vertrouwen te winnen, de ander te ontmoeten, je met de ander te verbinden. De uitdaging is om je subtiel bij de ander aan te sluiten, terwijl je jezelf blijft. Maak gebruik van dit belangrijke moment om de ander op zijn gemak te stellen en neem de tijd om elkaar te ontmoeten.

Compassie Concreet:

  1. Experimenteer eens met ‘invoegen’ als je deze week een patiënt begroet, waarbij je aansluit bij de expressie van je patiënt. Wat valt je op? Hoe is het voor je om eerst naar de patiënt zijn uitdrukkingskracht te kijken en daarop te reageren? Hoe is het voor de ander?
  2. Experimenteer eens met een begroeting die volgens jou allerhartelijkst is. Is dat een andere begroeting dan normaal? Wat weerhoud je om elke patiënt allerhartelijkst te begroeten?
  3. Weet je wat je dagelijks met jouw lichaamstaal uitdrukt? Vraag het eens aan je partner, een goede vriend of familie. Wat leer je ervan om te weten hoe je bij anderen overkomt?
  4. Leestip: Iemand zien staan: zorgethiek over erkenning, Annelies van Heijst, Uitgeverij Klement

 

Over de auteur: Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend