Compassie Concreet 35: Take a break

16 juli 2013

Discover inner space by creating gaps in the stream of thinking. Without those gaps, your thinking becomes repetitive, uninspired, devoid of any creative spark. – Eckhart Tolle

De mogelijkheden van  ‘met compassie fysiek aanraken’, onderwerp van blog 34, maakte veel los. Aanvullingen over andere manieren van aanraken kwamen binnen, persoonlijke ervaringen en enthousiaste reacties van herkenning. Geweldig! Wanneer we zorg vanuit compassie verlenen, dan stellen we ons hart open voor de ander. Met een gevoeligheid voor wat er zich aandient maken we contact. Zonder angst voor het onbekende, zonder vooringenomenheid. Met die openheid in onszelf kunnen we ieder moment contact maken. Nu bijvoorbeeld: stop even met lezen, haal lekker diep adem en word even een paar seconden stil. Wanneer we onszelf kunnen onderbreken op deze manier, dan zetten we onze automatische piloot uit. We tillen als het ware even de sluiers op van vaste patronen, gedachten, aannames, verwachtingen, emoties en oordelen. We nemen even een break en kijken met nieuwe ogen. We kunnen onszelf toestaan ons regelmatig gedurende een dag te onderbreken op deze manier en de voordelen ervan te ervaren.

Compassie Concreet

  1. Oefening: Kies jij er voor om jezelf af en toe te onderbreken en een moment rust te houden door te onderbreken wat je aan het doen bent? Hoe herinner je jezelf er aan?Sommige mensen plaatsen een herinnering op hun mobiel of op hun computer. Anderen nemen een rustmoment elke keer voor ze een kamer van een zorgvrager betreden. Of als de telefoon gaat, wanneer je iets te drinken pakt, voor een stoplicht staat, etc. Onderbreek je bezigheden voor enkele seconden en haal drie keer bewust adem. Wat levert jou dit op? Bron: Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten, Pema Chöndrön.
  2. Reflectie: Mensen hebben een diepgewortelde neiging om afleiding te zoeken, vaste grond onder onze voeten. Hoe is dat voor jou, herken je die onrust? Hoe ga je er mee om dat alles constant verandert? Kun je onrust verdragen, er even niets mee doen, maar er met je aandacht bij te zijn? Hoe is dat?
  3. Doetip: schrijf je in voor de 10-minuten meditaties van Susan Piver, open heart project en creëer je onderbrekingen: http://susanpiver.com/open-heart-project/participate/.
  4. Voor present moment reminders in je emailbox: klink hier.

De zomer is bij uitstek een periode om een rust te nemen, aandacht aan onszelf te besteden en om op te laden. Het volgend blog verschijnt na de zomervakantie. Een inspirerende en heerlijke zomer met veel onderbrekingen!

Over de auteur: Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend