Compassie Concreet 1: wat is het voor jou?

27 februari 2012

Het komende jaar zullen we tweewekelijks een kort blog plaatsen waarin Irene Muller-Schoof compassie met tips en oefeningen concreet maakt voor zorgverleners. Hieronder de aftrap:

Compassie

Wij kunnen elkaar pas wezenlijk zien als ik de moeite neem mijn ogen te sluiten om door die van jou de wereld te aanschouwen – Jill Gerritsen

Het Charter van COM-passion for Care beschrijft het begrip compassie uitgebreid: het vermogen om anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Door vriendelijk te zijn, grootmoedig en vergevingsgezind, gastvrij, hulpvaardig en attent, nieuwsgierig, met een luisterend oor en met volle aandacht aanwezig, empathisch en in contact, respectvol, begripvol en erkennend. Dit vraagt moed, zelfreflectie en zelfcompassie. De diamant compassie kent veel facetten. Op deze plek zal het licht steeds schijnen op een kant van compassie in relatie tot werken in de zorg. Wanneer je werkt in de zorg heb je in toenemende mate te maken met efficiency en zal je soms bewust moeten kiezen de menselijke maat in het oog te houden. Compassie tonen aan patiënten en hun familie en ook aan je collega’s en jezelf is heel belangrijk.

De beweging Compassion for Care heeft als doel compassie (terug) te brengen in de kern van de gezondheidszorg. Doe mee als het je aanspreekt, verkondig, verspreid en deel. Volg je hart, want dat klopt!

En nu concreet:

  1. Lees en teken de Charter of Compassion for Care
  2. Tweet dat je hebt getekend of deel het op je Facebook-pagina!
  3. Meld je aan bij onze Linkedin Community en deel je ideeën en ervaringen.
  4. Bedenk wat de Gouden Regel – behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden – voor jou betekent in je dagelijkse handelen. Schrijf dat voor jezelf op. Probeer je er de komende twee weken bewust van te zijn gedurende de dag of dat lukt of niet, en waarom wel of niet. Wees mild naar jezelf als het eens niet lukt.

Over de auteur: Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend