Compassion for Care workshop tijdens jaarlijks jeugdartsencongres

23 januari 2017

Namens Compassion for Care gaven Marga Gooren en Mila de Koning zaterdag 21 januari een workshop aan een groep van 65 energieke, enthousiaste jeugdartsen.  Het oog viel meteen op een wand met toepasselijke posters…

De titel van de workshop was ‘Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg’.

In de huidige tijd met de steeds toenemende werkdruk, veranderende regels en geldstromen en strengere kwaliteitseisen valt het niet altijd mee om zin in je werk te houden. Hoe blijf je bevlogen en betrokken? Hoe kun je goed voor jezelf blijven zorgen?

Wij stonden stil bij 3 manieren:

1. Zin: Je bewust zijn van wat je leven zin, betekenis en ook plezier geeft. En daar ruimte voor maken.

In een ‘over-de-streep’-sessie werden verschillende betekenisvolle en energie-gevende voorbeelden gedeeld, zoals: contact met mensen, geruststellen, de tijd nemen, medische puzzel oplossen, diagnose stellen, bescherming bieden aan kinderen.

 2. Zen: Aandacht hebben voor je ervaring in dit moment met behulp van mindfulness.

Het helpt je om je niet zo te laten leiden door je gedachten, maar zelf weer de leiding te hebben. Waardoor je bijvoorbeeld effectiever en efficiënter kunt werken, beter communiceert met patiënten en collega’s en minder last hebt van stress (van jezelf en van anderen). Er is al veel wetenschappelijk onderzoek naar het effect van mindfulness gedaan, ook specifiek naar de effecten van mindfulness op gezondheidszorgprofessionals.

De deelnemers kregen een ‘portable mindfulness-oefening’ aangereikt in de vorm van een ademruimte. Het nemen van een ademruimte is relatief makkelijk toepasbaar en heel effectief.

Vanuit de zaal werd gevraagd naar manieren om mindfulness al mee te kunnen geven aan de kinderen en hun ouders in de spreekkamer. Een van de artsen stelde voor om in ieder geval de ouders het goede voorbeeld te helpen leren geven en het beeldschermgebruik te beperken.

3. Zelfzorg: Om goed voor een ander te kunnen zorgen moet je eerst goed voor jezelf zorgen.

Zelfcompassie, jezelf met mildheid en vriendelijkheid behandelen, kan je daarbij ondersteunen. Inmiddels is in wetenschappelijk onderzoek van o.a. Kristin Neff aangetoond dat zelfcompassie beter werkt om jezelf te motiveren en goed voor jezelf en anderen te zorgen, dan zelfkritiek.

Een simpele manier om jezelf goed te voelen en goed voor jezelf te zorgen is aanraking. Zoals de jeugdartsen vanuit hun vakgebied weten komt er dan oxytocine vrij. Ze konden dat zelf ervaren door hun handen vriendelijk en met aandacht in te wrijven met handcrême.

Het was een interactieve workshop met veel interessante vragen en opmerkingen uit de zaal.

Zo hebben we weer een beetje bijgedragen aan het creëren van een helende zorgomgeving en een stimulerende werkplek met aandacht voor de héle mens: zowel de patiënt als de zorgverlener!

Wil jij ook iets doen met compassie of zelfcompassie op jouw afdeling of in jouw organisatie? Neem contact op met Compassion for Care: info@compassionforcare.com.

 

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend