Durf!

27 mei 2014

‘I have nothing but respect for almost every doctor I have come across. Most just want to cut through the bullshit and treat their patients right’. Een willekeurig berichtje op Twitter. Met volle overtuiging druk ik op ‘retweet’.

Want dat zijn precies de dokters die ik vaak ontmoet: stuk voor stuk mensen die hun werk goed willen doen, die ervoor zijn opgeleid om beter te maken en zich daar met hart en ziel voor inzetten. Professionals ook, die voortdurend willen verbeteren. Die hun eigen functioneren ter discussie stellen en bijschaven in training, intervisie of coaching, zo nodig met het hele team tegelijk. Die grenzen opzoeken en waar mogelijk verleggen.

Hartverscheurend

Zo las ik laatst een prachtig verhaal over een belangrijke ontwikkeling in de zorg voor neonaten. Onvoorstelbaar, maar tot de jaren 80 was het streng verboden deze kwetsbare couveusebaby’s vast te pakken, al huilden ze nog zo hartverscheurend. Opvallend was dat de kinderen ondanks de technisch perfecte omstandigheden in de couveuse nauwelijks in gewicht toenamen, dat gebeurde pas als ze er uiteindelijk uitkwamen. Tot in een Amerikaans ziekenhuis werd ontdekt dat enkele baby’s wel normaal groeiden. Wat bleek? Zij werden in de nacht steeds verzorgd door dezelfde verpleegkundige. Die gaf schoorvoetend toe: ze had de huilende baby’s ondanks het verbod gekalmeerd door ze zachtjes over de rug te strelen. Hoewel ze zich schuldig had gevoeld over het overtreden van de regel, was ze ermee doorgegaan omdat de kinderen er zo veel rustiger van werden.

Moed

Een mooi voorbeeld van een professional die met moed en vertrouwen balanceert tussen externe regels en innerlijke waarheid. Naar mijn idee schuilt hierin de kracht van vernieuwing en samen verder komen. Dat vraagt om zorgverleners die zowel hun up-to-date kennis als hun intuïtie kunnen inzetten. Die protocollair werken, met checklists om geen belangrijke zaken over het hoofd te zien, en tegelijkertijd aandacht houden voor de specifieke situatie in dit moment, in contact met deze patiënt. Wiens professionaliteit het is weloverwogen te kiezen om zo nodig van een standaard af te wijken. En die tegelijkertijd zichzelf en hun collega’s prikkelen tot innovatie door -samen met patiënten- nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Utopie

Een utopie? Bovenstaande vraagt inderdaad om een veilige, steunende en lerende cultuur waarin moedige dokters zich kunnen blijven ontwikkelen. En gedijt slecht in een omgeving waarin medische professionals –uit angst voor represailles of een slechte recensie op Twitter en internet – alleen nog vastgestelde regels en procedures durven volgen.

Als (toekomstige) patiënt hoop ik op dokters die blijven durven. Die staan voor hun professionaliteit en zowel op hun kennis als intuïtie varen. Aan die dokters vertrouw ik mijn persoonlijke angsten en twijfels, maar vooral mijn gezondheid graag toe. Kunnen we daar niet iets moois over opnemen in het BIG-register?

Dit blog is eerder verschenen op Mednet

 Over Angèle van de Ven

Bent u huisarts? Dan bent u op 6 juni 2014 van harte welkom op het Middagsymposium ‘Zin in huisartsenzorg’ in Nijmegen (geaccrediteerd met 3 punten). Werken met plezier en voldoening als huisarts is de leidraad voor dit gevarieerde programma met inspirerende sprekers, de mogelijkheid boeiende workshops (o.a. door teamleden van Compassion for Care)te volgen en natuurlijk zoveel mogelijk collega’s met ZIN (opnieuw) te ontmoeten. Aansluitend is er een borrel ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van ‘Zin in Huisartsenzorg’. Download hier de flyer.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend