Ertoe doen

3 februari 2015

Iemand zei eens: “Jij bent een lief poesje. Weinig nodig, krabbelt af en toe even aan de deur. Wil wat aandacht. Meteen graag. Maar als dat korte moment van aanraken en babbelen er niet komt, wordt het gekrabbel venijniger en aanhoudender. En dan wordt het poezelige poesje een kattige kat, een teleurgestelde grommende tijger…”

Mensen willen gezien en gehoord worden, ze willen erkend worden in hun mens-zijn. Als ze gezond zijn en in goeden doen. En wat vaker en minder vrijblijvend als ze ziek zijn. Niets menselijks is ons vreemd.

Zorg of een andere gunst vragen als je ziek bent, is niet eens zo lastig (vind ik), dat is altijd het proberen waard, nietwaar? Problematischer vind ik het feit dat je zo verdomde afhankelijk bent van die ander. Hij of zij moet bewust in actie komen om wat tijd en aandacht aan jou te schenken, met een heel gericht doel: hulp.

“Oh, wil je dat graag? En wanneer dan? Nu zeker?” Het keuzeproces, de bereidheid (of niet) van die ander plaatst jou in een kwetsbare positie. Terwijl je al ongevraagd ziek en zo afhankelijk bent. Gaat hij of zij mij helpen? Waarom wel, waarom niet? En zo ja, wanneer dan? Nu? Straks? En wanneer dan straks?

Hoe kwetsbaar voelt het om helemaal aangekleed te zijn, echter zonder die laatste twee sokken die ergens verloren op de vloer liggen te wachten. En waar je met een hernia in een stijf lijf en evenzo leden niet bij kan…. Hoe koud is het om de hele dag blootsvoets te moeten lopen, als dat lopen al mocht lukken? Hoe eenzaam voelt het om niet goed in je koude, oude vel te zitten?

Veerkracht is een belangrijk aspect om met veranderingen om te gaan. Is steeds essentiëler voor gezondheid en succes. Lees ik steeds vaker. Ik geloof hier wel in. Maar ook niet helemaal. Want soms houdt het gewoon even op, dat letterlijk en figuurlijk meebewegen. Dan wil je ongevraagd verzorgd en vertroeteld worden. Zodat je het gevoel hebt dat je er als mens toe doet.

Welmoed van der Goot

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend