Het fijn hebben

18 mei 2015

“Het leven is een feest, maar u moet wel zelf de slingers ophangen”, lees ik net in mijn horoscoop van vorige week. Aha, weer een gelegenheid gemist om een spetterend feestje in huiselijke kring te organiseren. Hoogtepunten vieren, hoe klein ze ook zijn, en er kort bij stilstaan, is een bijzondere manier om te gedenken: “Ik heb het fijn, ik ben blij met mijn leven.”

Mijn leven is zeker plezierig, maar ik sta er niet zo vaak bij stil, geniet er niet altijd genoeg van. Want ik wil nog zoveel, heb het nodige te doen en te bereiken. Het hoort bij mij om te zoeken naar doelen die mij energie geven en waarvan ik hoop dat ze voor anderen betekenisvol kunnen zijn. Er is niemand die me dit oplegt. Het wordt me eerder afgeraden.

Ambitieus zijn en veel willen, is voor vrouwen geen pre, heb ik gemerkt. Zeker niet als je ouder dan 50 bent…. Dan zou je beter moeten weten. Dan heb je je carrière al gehad en zo niet, dan ben je te laat…. Je domweg laten gaan, spontaan zijn in gesprekken en lachen als je lekker plezier hebt, daar moet je mee uitkijken. Op een ‘bepaalde leeftijd’.

Ik ken een vrouw van in de 90 die slingers wil. Om haar verjaardag te vieren. Maar ze kan ze niet zelf ophangen en haar kinderen vinden het maar kinderachtig. Dus het feestje gaat elk jaar niet door. Het maakt haar somber en verdrietig. Dat vindt haar familie normaal en bij haar leeftijd horen. Maar het klopt niet bij háár, wie ze was en nog steeds wil zijn.

Afhankelijk zijn, is niet fijn. Daar staan we weinig bij stil. Veel willen en lekker bezig zijn, is dan slechts een droom. Zoeken mag, naar je bril, je gebit, de krant, dat is gewoon. Vinden anderen. Betekenisvolle eigen doelen nastreven en ze innig koesteren, speciaal voor mij en precies op dat ene moment!, nee, dat mogen we op een gegeven moment niet meer willen.

Overgave en acceptatie horen erbij, zeker als je ‘oud en gebrekkig’ bent. We beginnen er in feite al jong mee, want ‘mindful loslaten’ is modern. Ik blijf nog even lekker kinderachtig, heb ik besloten. Ik wil slingers op mijn verjaardag, binnen en buiten, en ík hang ze niet op. Ik geniet van de extra moeite die een ander voor me doet, of hij nu wil of niet. Wat een feestje!

Welmoed van der Goot

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend