“Het leukst zijn de mensen en hun verhalen”

2 augustus 2021

Teamlid Marga Gooren sprak met Hanneke van den Biggelaar, POH somatiek en longverpleegkundige en stelde haar 5 vragen over energie en zingeving in het werk.

 1. Waarom doe je wat je doet?
  Als tiener twijfelde ik tussen iets in de sport of in de zorg. Ik ben nog steeds blij dat ik voor de zorg heb gekozen. Ik had niets anders willen doen. Het is zo leuk om meegenomen te worden in de verhalen van zoveel verschillende mensen en daar iets aan toe te kunnen voegen om hun leven leefbaar te maken. Ik vind het fijn om aan te sluiten bij waar iemand staat en daar mijn adviezen op aan te passen. Is iemand net bekend met een diagnose of al jaren chronisch ziek. Dat maakt uit. Er is ook geen vak waarin je zo vaak dankjewel te horen krijgt 🙂
 1. Waar krijg jij energie van tijdens je werk?
  De gesprekken met mensen. Het was in het begin van de Corona-periode via de telefoon een stuk moeilijker. Ik merk dat het met beeldbellen al een stuk beter is. Ik kan de mensen weer zien en de non-verbale signalen meenemen.
 1. Hoe ontspan je in je werk?
  Oei, dat doe ik te weinig. Maar als het lukt dan vind ik het fijn om even een kletspraatje te doen met een collega. Even van je plek af en los zijn van wat er allemaal ‘moet’. Voor Corona deden we een keer per maand een vrijdagmiddagborrel in een kroeg. Dat was een hele fijne afsluiting na een drukke werkweek. Ook om elkaar even op een andere manier te spreken. Hopelijk kunnen we dat snel weer oppakken!
 1. Hoe ontspan je na je werk?
  Ik ben graag buiten om te wandelen, skeeleren of te rommelen in de tuin. Ik ben een echt mensenmens dus ik spreek ook graag af met vrienden en familie. Ik vind het ook leuk om een-op-een iets met mijn kinderen te doen. Zo heb ik met mijn oudste dochter koek-en-zopie uitgedeeld in de net aangeschafte camper, geef ik turnles met mijn oudste zoon en heb ik een tijd getraind voor de vierdaagse met mijn jongste zoon.
 1. Hoe houd jij het werk leuk?
  Door niet teveel met indicatoren bezig te zijn maar met de persoon tegenover me. Vooral te kijken naar wat die nu nodig heeft. Ik heb ook een rol als coördinator voor de longzorg van de SGE gezondheidscentra. Zo houd ik mijn kennis up-to-date en kom ik ook nog eens in andere omgeving.

  Maar het leukst zijn toch de mensen. En hun verhalen. Die verhalen neem ik weer mee voor anderen. Het  helpt daarbij ook om mezelf en mijn eigen kwetsbaarheid te laten zien. Zo heb ik een man die rookt, drinkt en overgewicht heeft zo ver gekregen om te gaan lijnen. Hoe heb ik dat gedaan? Door iedere keer als hij op de weegschaal stapt dat zelf ook te doen. Ik vind het zelf ook moeilijk en zo doen we het samen.

 

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend