Huisarts Afferden wint Compassieprijs 2017

26 november 2017

De Winnaar van de Compassieprijs 2017: ‘Wie zorgt er voor de zorgverlener?’ is bekend. Hans Peter Jung, huisarts in Afferden (op de foto in het midden naast mede-genomineerden van het RadboudUMC – Connected Care en het Jeroen Bosch Ziekenhuis – ‘Verder met veerkracht’) heeft zijn zeer persoonlijke geschiedenis en drive om weten te zetten in een zorgmodel dat hoop biedt voor de huisartsenzorg.

Met VGZ en Institute for Positive Health starte hij een experiment dat weer tijd en aandacht in zijn praktijk bracht (1.800 in plaats van 2.500 patiënten als normpraktijk, plus werken vanuit het model Positieve Gezondheid van Machteld Huber). Onlangs kon hij bovendien melden dat hij door zo te werken 25% minder naar de tweede lijn verwijst. De pilot met VGZ is nu verbreedt naar meer praktijken en zal op termijn beschikbaar komen voor alle huisartsen in Nederland. Volgens ons een hoopvol voorbeeld dat inspireert om op alle vlakken in de zorg vertrouwen, tijd en aandacht terug te brengen in het systeem en zo betere zorg tegen lager kosten te realiseren. Een punt dat we als Compassion for Care al jaren uitdragen.

Het juryrapport

“Een voorbeeld van een actieve zoektocht naar het (her)winnen van compassie in het werk.
Hans Peter Jung is een bevlogen vernieuwer die het aangedurfd heeft om persoonlijke risico’s te nemen voor zijn ideaal.
Zijn initiatief is aansprekend voor velen: van patiënten tot zorgverleners, zorgverzekeraars en politiek.
Een mooie combinatie van ziel en zakelijkheid.
Het laat uitstekend zien dat vertrouwen, tijd en aandacht in het systeem brengen, kosten bespaart.
Dat ook een verzekeraar dit zorgmodel steunt en het bovendien kan worden opgeschaald, maakt dat de jury gekozen heeft voor Huisartsenpraktijk Afferden als winnaar van de Compassieprijs 2017.”

Beluister ook zijn verhaal onlangs op Radio 1

De Compassieprijs 2017 werd georganiseerd door het Handvest voor Compassie in samenwerking met Compassion for Care, CarrièreCentrum Zorg en Arts en Auto / Vereniging VvAA.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend