Met een goed gevoel op vakantie

5 juli 2021

Voor de meesten van ons is het bijna zo ver. De zomervakantie komt er aan! Hoe voel jij je op dit moment? Ben je echt aan rust toe na alle Covid-perikelen of valt het wel mee? Heb je het heel druk gehad, ben je moe en tel je de dagen tot de vakantie af of heb je eigenlijk best lekker gewerkt en je grenzen goed bewaakt?

Hoe kijk jij terug op de afgelopen weken en maanden? Ben je gefrustreerd over hoe het is gegaan of ben je wel oke met de gang van zaken? Heeft je interne criticus flink wat commentaar over hoe je het hebt aangepakt of ben je vriendelijk voor jezelf?

Grote kans dat je toch niet helemaal tevreden bent of er zelfs van baalt.

Dat heeft te maken met onze ‘negativity bias’. Als mensen zijn we allemaal ‘geprogrammeerd’ om vooral te letten op wat er niet goed gaat. Daar kunnen we niets aan doen. Zo zijn we nu eenmaal gemaakt. Dat was ooit van belang voor onze overleving en daar zijn we nog steeds mee behept.

Om een tegenwicht te bieden is het heel belangrijk om ook stil te staan bij de positieve dingen in het leven.

Bijvoorbeeld met behulp van dankbaarheid. Stil staan bij waar je dankbaar voor bent is een van de krachtigste manieren om positieve emoties op te roepen. Het verhoogt aantoonbaar ons welzijn, onze veerkracht en onze relaties met anderen. Het verbetert ook onze weerstand en slaap en vermindert stress.

Dus….waar ben jij dankbaar voor in je leven?

Welke grote dingen?

Zoals een dak boven je hoofd, leven in een veilig land, je gezin, een goed inkomen, gezondheid?

En welke kleine dingen?

Zoals een bedankje van een patiënt, een lekker kopje thee, een glimlach van een onbekende, warm water uit de kraan, een mooie zonsondergang?

En waar ben je dankbaar voor in jezelf? Wat waardeer je in jezelf?

We zijn in ons koele kikkerlandje niet gewend daar ook eens naar te kijken. Onze interne criticus helpt ons daar zeker niet bij. Maar alleen naar de negatieve dingen in onszelf kijken geeft een vertekend beeld. We zijn allemaal mens met goede en minder goede eigenschappen. De goede mogen ook genoemd worden!

Daarom de volgende oefening voor jou, zodat je met een goed gevoel op vakantie gaat!

Sluit even je ogen, en word je gewaar van je lichaam, zoals het hier nu zit, staat of misschien wel ligt.

  • Neem dan de tijd om 2 of 3 kwaliteiten van jezelf in gedachten te nemen die je waardeert. Die je echt, diep van binnen, leuk vindt van jezelf. Je hoeft dit met niemand te delen; dus wees eerlijk 😉
  • Soms is het makkelijker onszelf te waarderen als we bedenken dat onze goede eigenschappen voor een deel ook ontstaan zijn door de hulp en een positieve bijdrage van anderen in ons leven.
  • Kijk eens of er mensen zijn die jou hebben geholpen om deze kwaliteiten te ontwikkelen? Denk aan vrienden, ouders, leraren, beroemdheden of schrijvers van boeken die een positieve invloed op je hadden? Als je iemand bedenkt, stuur hem of haar dan dankbaarheid en waardering toe.
  • Wanneer we onszelf waarderen, waarderen we tegelijkertijd alle mensen die ons hebben geholpen om te worden wie we nu zijn.
  • Sta jezelf toe om, op dit moment, de goede gevoelens over jezelf te koesteren. Geniet van dit moment. En herhaal deze oefening zo vaak als nodig 🙂
    Als je het fijn vindt om deze oefening te beluisteren via MP3, dan kan dat hier.

Auteur: Marga Gooren

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend