Ons verhaal

In 2010 kwam een groep geneeskundestudenten van verschillende Nederlandse universiteiten bij elkaar. Ze ontdekten dat ze allemaal vonden dat de medische opleiding erg medisch-technisch gericht is. Ze misten aandacht voor persoonlijk leiderschap, behoud van passie / bevlogenheid, zelfcompassie en compassie met patiënten. Ze besloten eenmalig een congres te organiseren over dit thema. Ze vroegen mensen uit allerlei groepen – artsen, verpleegkundigen, patiënten, leden RvB, IGZ, wetenschappers etc. – met hen mee te denken over een handvest (charter) voor Compassion for Care. Deze bijeenkomst vond in februari 2011 plaats en 100 mensen leverden de hoofdthema’s en woorden voor het charter.

Deze wordcloud en deze video laten zien welke thema’s en woorden dat zijn.

Compassionated from Roland Pupupin on Vimeo.

Met de steun van Lucien Engelen van REshape RadboudUMC, mocht Salmaan Sana namens het team van Compassion for Care zijn persoonlijke verhaal en het waarom van Compassion for Care vertellen in zijn talk op TEDxMaastricht op 4 april 2011.

Zijn verhaal maakte zo veel indruk dat de groep vervolgens de vraag kreeg wat hun verdere plannen waren. Dit was het moment dat verschillende mensen uit de zorg zich bij hen aansloten en de groep hielpen zich te focussen op bewustwording bij zorgprofessionals.

Hoe het verder ging
In 2012 kon Compassion for Care door de steun van partners een stichting worden. In datzelfde jaar werd samen met partners een succesvol congres georganiseerd. In 2012 – 2014 kon Compassion for Care vele talks en workshops geven op uitnodiging van zorgprofessionals in verschillende zorginstellingen en bij verschillende opleidingen.

Samen met partner Vereniging VvAA werden twee succesvolle themabijeenkomsten georganiseerd – over bevolgenheid en compassie en over opvang van zorgprofessionals na medische incidenten – voor elk 200 mensen.

Tijdens het jubileumcongres van de VvAA eind november 2014 was het thema zelfs: ‘Ziel in de zorg’ en sprak Robin Youngson, van partnerorganisatie Hearts in Healthcare uit Nieuw-Zeeland voor 1000 aanwezigen over het belang van compassie in de zorg.

Ook verscheen in november 2014 de Nederlandse vertaling van zijn boek Time to Care, waaraan door teamleden van Compassion for Care twee jaar lang hard gewerkt is en mede door de partners Bohn Stafleu van Loghum en Vereniging VvAA op de markt gebracht kon worden.

Op 4 maart 2015 werd Salmaan Sana door Harmke Pijpers van BNR Gezond geïnterviewd over ons wat en waarom. Beluister het interview hier.

In 2016 hebben we vooral diverse lezingen en workshops gegeven.

In 2017 ligt de focus op de Compassieprijs 2017: Wie zorgt en voor de zorgverlener en de estafette-actie C4C Challenge: Week van de vriendelijkheid in de zorg.

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend