Zelfcompassie concreet 4: Balans

20 maart 2017

Begin dichtbij.
Neem geen tweede stap of derde.
Begin met de eerste,
Dat wat het meest dichtbij is,
De stap die je niet wilt nemen.

David Whyte, oorspronkelijk Start close in

Sinds mijn voornemen om vriendelijker voor mijzelf te zijn start ik elke dag met dankbaarheid en een positieve intentie. Dankbaarheid opent en energie volgt je intentie. Je hebt aandacht voor wat er voor jou belangrijk is. Voor mij is dat gedurende de dag regelmatig bij mezelf stilstaan en bemerken hoe het met mij gaat. Staat mijn licht op groen voor mezelf en anderen of op rood, ben ik in balans? Kleine pauzes van opmerkzaamheid inlassen.

Voor een betere balans kunnen we voor onze emotieregulatie ons zorgsysteem (warmte, kalmte, tevredenheid, welbevinden) vaker aanzetten. Daarmee gaan automatisch het jaagsysteem (gedreven, opgewonden, energiek) en het gevarensysteem (agressief, angstig, afkerig) uit. De bloeddruk daalt, het adrenalineniveau ook, andere hormonen komen vrij. Het is daardoor beter mogelijk om ons te verbinden met onszelf en anderen. Helaas staat tijdens hard werken dit zorgsysteem vaak langdurig uit. We jagen doelen achterna, vechten of vluchten bij weerstand en frustratie, nemen geen moment van pauze om terug te veren. Wanneer je aan het eind van elke dag uitgeput bent heeft het zin te ontdekken waar je energie weglekt. Is er nog ruimte voor plezier en ontspanning? Van hard werken worden we niet moe, wel van continu rennen en vechten.

Zelfcompassie concreet

  1. Breng balans in je dag. Houd een schema bij van de week, zet een piep of bel op laptop, horloge of mobiel die elk uur klinkt. Turf elk uur in welk systeem je zit en hoe je je voelt aan het eind van de dag: moe, gestrest of ontspannen. Een hoog cijfer is veel, laag is weinig van 0 tot 10. Download dit invulschema
    Wat valt je op bij bovenstaande cijfers? Zie je verbanden? Kijk bij hoge scores niet alleen naar die dag, maar ook naar de dag er voor of de dag er na.  Had het invullen van het schema invloed op de keuzes die je tijdens deze week maakte? Zou je dingen anders willen gaan doen? Bron: Mindful compassion van Paul Gilbert.
  2. Ga met een vraag die je hebt de natuur in en laat je verrassen door alles wat je opvalt aan beelden, geluiden, gevoelens, symbolen die onderweg spontaan op je pad komen (letterlijk en figuurlijk) en ervaar wat je daarbij beleeft. De kunst is om dit vanuit je hart te doen en uit je hoofd te blijven, je gedachten en verwachtingen los te laten en nergens iets van te vinden, maar vooral te ervaren. Wat laat de natuur je zien of beleven? Wat wordt er bij je geraakt? Krijg je een antwoord of inzicht? Komen er associaties of herinneringen boven, emoties misschien? De natuur als spiegel en coach: probeer het eens uit. Bron: www.spiegeling.net
  3. Luistertip: luister naar het hele gedicht ‘Start close in’ door David Whyte, in het Engels. Of lees het hele  gedicht. Wat zegt het jou? Welke eerste stap zet jij?
  4. Dagelijkse dosis inspiratie: Kijk op Twitter @handopjehart en de Facebookpagina Hand op je hart voor meer inspiratie.

    Irene Muller-Schoof

TEKEN HET CHARTER VAN COMPASSION FOR CARE

Teken nu

Momenteel hebben mensen het charter getekend